2023 programjai

március 3. (péntek)

22:004:00
Alterego Club

Gyere, bulizz velünk, indítsuk el együtt vidáman a 11. LMBT Történeti Hónapot! A jó hangulatot a legjobb zenék, valamint Lady Dömper és az Alterego társulata biztosítja. A belépővel és a tombola vásárlással az LMBT Történeti Hónapot is támogatod.

PÉNTEKEN RETRO PARTY!

+ A kisteremben KARAOKE!

Éjfélkor Transzvarieté! zene: disco, pop

március 4. (szombat)

18:0021:00
Centrális Galéria, Blinken OSA

2023-ban immár tizenegyedik alkalommal rendezzük meg az LMBT Történeti Hónapot. Idén emlékezünk meg arról, hogy az Egyesült Királyságban húsz évvel ezelőtt törölték el a homofób 28. szakaszt. Erre való tekintettel rendezték meg annak idején az első brit történeti hónapot, melynek egyik alapítója, Sue Sanders brit aktivista lesz a megnyitó vendégünk.

március 5. (vasárnap)

15:0016:30
Közép-európai Egyetem (CEU), N15 103. terem

Language has power. The way we frame things has a powerful unconscious effect on how we see the world. What we say and what we don’t say have power. The words we use are important. They can bring joy, cause offense, raise disputes or bring peace. The way we use words requires consideration now more than ever when hate crime is on the increase. 

március 6. (hétfő)

18:0019:30
online

2022 őszén jelent meg a Meleg Budapest című könyv. Milyen volt a meleg szubkultúra szempontjából a „Duna gyöngyszeme”? Hogyan értelmezték, szabályozták a homoszexualitást 1873-tól egészen büntethetőségének megszűnéséig? Mit mondanak a témával kapcsolatos kulturális, orvosi és rendőrségi források? Erről beszélgetünk a szerzővel, Kurimay Anitával és a fordítóval, Béres-Deák Ritával.

18:0020:00
Megálló Közösségi Ház (Szeged)

Amerikai játékfilm, feliratos, 2018, 85 perc
Rendező: Yen Tan. Főszereplők: Cory Michael Smith, Virginia Madsen, Michael Chiklis

március 7. (kedd)

18:0020:00
Bálint Ház

Magyar dokumentumfilm, 1993, 30 perc
Rendező: Lázs Sándor. Riporter: Pálfi Balázs. Vágó: Dipl Jolanda. Operatőr: N. Forgács Gábor

március 8. (szerda)

17:0018:00
Grand Café (Szeged)

A kiállítás célja, hogy bemutassa a szegedi LMBT élet eddigi meghatározó csomópontjait, helyeit, szervezeteit és kampányait. A projekt a Szegedi LMBT+ Körkép sorozatának második állomása, amely a vidéki LMBT+ élet tágabb történelmét hivatott megismertetni. Megnyitó beszéd: Annus Szabolcs.

17:0019:00
Közép-európai Egyetem (CEU), 106. terem

Húsz éve fogadta el az Országgyűlés az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, ami alapjaiban változtatta meg a törvény által védett csoportok, így az LMBTQI közösség diszkriminációval szembeni védelmét is. Szakértők bevonásával beszélgetünk a törvény megszületéséről, hatásáról és a tapasztalatokról.

A Háttér Társaság Jogi Programjának eseménye.

március 9. (csütörtök)

17:3018:30
Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Háttér Archívum és Könyvtár új kiállítása bemutatja azokat a IX. kerületi helyszíneket, amelyek az LMBTQI emberek történetéhez kapcsolódnak. Képek, újságcikkek és dokumentumok fakszimiléi segítségével tudhatjuk meg, hol ismerkedtek régen a férfiakat kereső férfiak, hol voltak az első szórakozóhelyek, és milyen LMBTQI-történeti események kötődnek a kerülethez.

19:0020:30
MALTER kávézó-söröző (Debrecen)

Az előadás III. György korának jogi szabályozását mutatja be a Bridgerton család című népszerű sorozat és a korszak jogi és társadalomtörténeti forrásainak felhasználásával. Megismerkedhetünk a molly házakkal, a Szodomiták útjával, valamint Margaret Clap esetével is.

Oldalak