január 29. (péntek)

19:3022:00
Művész mozi

A programsorozatot megnyitja Susan Stryker amerikai történész, társadalmi nemek szakértő, filmkészítő, író, teoretikus, az LMBT történelem, ezen belül is a transznemű történelem és a queer tudományok elismert kutatója. Az Arizonai Egyetem docense, az LMBT Tanulmányok Intézetének igazgatója. A dán lány című film egyik konzulense.

február 1. (hétfő)

18:0019:00
Közép-európai Egyetem (CEU), October Hall

Susan Stryker előadása a transznemű témáknak az Egyesült Államok médiájában és kultúrájában való jelenlétét a kisebbségi testek és identitások biopolitikai kezelésének tágabb világtörténeti kontextusában értelmezi.

február 2. (kedd)

17:00
Közép-európai Egyetem (CEU), Gellner terem (103)

A szivárvány dalai című dokumentumfilm idős svéd leszbikusok, melegek és transzok történeteit mutatja be. A film után Bill Schiller, a svéd ILGCN szervezet aktivistája beszélget a közönséggel, és előad egy rövid monológot, amely összeköti a film témáját az egyetemes LMBT-történelemmel.
Angol nyelvű program!

február 3. (szerda)

16:00
Magyar Nemzeti Galéria

Százados László, a kiállítás egyik kurátora és Muskovics Gyula, a tranzit.hu kurátora tárlavezetése az El Kazovszkij Alapítvány és a Magyar Nemzeti Galéria A túlélő árnyéka. Az El Kazovszkij élet/mű című kiállításán. A tárlatvezetés ingyenes az emléknapra való tekintettel, a programon előzetes regisztrációval és a belépőjegy megváltásával lehet részt venni.

17:00
Közép-európai Egyetem (CEU), October Hall

A tegnapi esemény folytatásaként Bill Schiller svéd aktivista bemutat két másik dokumentumfilmet. Az Idős, finn és LMBT (‘15) a finn mozgalommal foglalkozik, az LMBT monumentumok (‘4) amszterdami, berlini és barcelonai társaikról is mesél. Utána két monológ hangzik el, az LMBT-holokauszthoz és az ókorhoz visszavezetve a közönséget.
Angol nyelvű program!

február 5. (péntek)

18:00
Auróra

Kiindulópontunk: a történelem során a szexualitásról szóló vallási normák változtak. A PhotoVoice során képsorozatot készítünk a vallás és szexualitás témaköréről. Első alkalommal példák megbeszélése és GIMP képszerkesztés tanulása. A második alkalommal (február 27. 20:00) a képek bemutatása és tapasztalatcsere.

Résztvevők hozzanak magukkal laptopot.

18:00
Why Not Café & Bar
Kedves érdeklődők!
Sajnálattal közöljük, hogy a program elmarad!
Köszönettel, a szervezők
23:00
Anker't

Az LMBT Történeti Hónap támogató bulija a Budapest Nightlife Awards "Legjobb melegbarát hely" kategóriájában (is) győztes Ankertben.

február 6. (szombat)

18:00
Kalicka Bistro

k. d. lang amerikai zenész és énekes – mára kultikon – a ‘90-es évek elején hosszú utat járt be, mire felvállalta leszbikusságát. A Salmonberries című filmben egy eszkimó nőt alakít, aki saját gyökerei kutatása közben megismerkedik egy ex-keletnémet könyvtárosnővel. A hófútta északon heves viszony bontakozik ki közöttük...

20:00
Szimpozion Klub

Vendégeink a magyar feminista mozgalom képviselői. Kerekasztal-beszélgetésünk témája a nemzetközi és a magyar feminista mozgalom összehasonlítása, s az, hogy ezek milyen hatást gyakoroltak az LMBTQ mozgalomra vagy az emberi jogi csoportokra Magyarországon. Moderátor: Virág Zsolt.

Oldalak