...korábbi eseményeinkről

Ilyen volt a 11. LMBT Történeti Hónap / This was the 11th LGBT History Month

2023-ban immár tizenegyedik alkalommal szerveztük meg a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület koordinálásával az LMBT Történeti Hónapot. A rendezvénysorozatra az idei évtől márciusban került sor. 2023. március 3. és április 2. között összesen 41 program került megrendezésre: előadások, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, kiállítások, műhelyfoglalkozások, interaktív programok, Budapesten kívül Debrecenben és Szegeden is. A programokon közel 1600 fő vett részt.

Sue Sanders megnyitó beszéde / Keynote speech by Sue Sanders

Sue Sanders

Az idei eseménysorozatot Sue Sanders brit aktivista, a brit LMBTQ+ Történeti Hónap egyik alapítója nyitotta meg annak emlékére, hogy a homoszexualitás iskolai megjelenítését ellehetetlenítő hírhedt 28-as szakaszt éppen 20 éve törölte el a brit parlament. A 2023. március 4-én a Centrális Galériában elmondott megnyitó beszéd angol eredetije és magyar fordítása az alábbiakban olvasható.

Az LMBT Történeti Hónapról a Civil Rádión

A Civil Rádió Őrkutyák Civilben című műsorának 2021. február 3-i adásában az LMBT Történeti Hónapról esett szó. A civil társadalom egyik legfontosabb funkciójára, a (központi és helyi) hatalom ellenőrzésére, az állampolgárok és közösségeik érdekvédelmére fókuszál ez a műsor. Ezt nevezik angolul watchdog szerepnek. Hetente, szerdán 11-től és pénteken 20 órakor hallgatható az egy órás műsor.

Az LMBT Történeti Hónapról a Rádió9-en

A Rádió9 podcastjának 2021 februári adása foglalkozott Ferencváros LMBT történeti vonatkozásaival. A virtuális sétán egyik szervezőnk, Hanzli Péter történész mesélt Nemesné Singer Edinának az LMBT Történeti Hónapról, valamint a Háttér Archívum és Könyvtár tevékenységéről.

Sokszínű február: Ilyen volt a 8. LMBT Történeti Hónap - Kulturjunkie

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület koordinálásával az LMBT Történeti Hónap. Februárban összesen 50 program – előadások, beszélgetések, játékok, workshopok, kiállítások és filmvetítések – segítségével idézték meg az LMBT emberek történetét. A programsorozatot Neil McKenna brit újságíró, Oscar Wilde kutatója nyitotta meg. Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is szerveződtek események. A hónap során közel 1700 látogató vett részt a programokon.

Több mint 1700 látogató a 8. LMBT Történeti Hónap rendezvényein

A programsorozatot február 1-én Neil McKenna brit író, újságíró, aktivista nyitotta meg.

Idén nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület koordinálásával az LMBT Történeti Hónapot. Februárban összesen 50 program – előadások, beszélgetések, játékok, workshopok, kiállítások és filmvetítések – segítségével idéztük meg az LMBT emberek történetét. A programsorozatot Neil McKenna brit újságíró, Oscar Wilde kutatója nyitotta meg. Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is szerveződtek események. A hónap során közel 1700 látogató vett részt a programokon.

Atrocitás nélkül ért véget a 8. LMBT Történeti Hónap - az Identitas.co beszámolója

Idén is megrendezésre került az LMBT Történeti Hónap, mely Budapest mellett vidéken is kínált programokat. Bár fő támogatója nem volt a rendezvénysorozatnak, a szervezők azt remélik nullszaldósra kijön a költségvetés. A székesfehérvári szervezőket Csillag Tamara Szilviát és Angyal Elvira Margarítát arról kérdeztük, hogy miért kapcsolódtak be a rendezvénysorozatba, és milyen volt a fogadtatás.

Neil McKenna megnyitó beszéde, 8. LMBT Történeti Hónap

Jó estét kívánok, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma este veletek lehetek az LMBT Történeti Hónap megnyitóján. Ebben az évben, 2020-ban van Oscar Wilde perének és bebörtönzésének 125. évfordulója. És ez a február Wilde életének talán legfontosabb hónapjának 125. évfordulója. Ezen a napon, 1895. február 1-jén, Oscar Wilde egy kompon ült a Földközi-tengeren. Algírból Marseille-be utazott, majd vissza Londonba. Oscar és szeretője, Bosie két héttel korábban Algériába mentek, hogy megízleljék Algéria mesés szexuális örömeit – és valóban, meg is ízlelték.

Oldalak