2018 programjai

február 2. (péntek)

18:0018:30
Premier Kultcafé

Kertbeny Károly bibliográfus, fordító, a világ egyik első melegjogi aktivistája 150 évvel ezelőtt, 1868-ban alkotta meg a „homoszexuális” szót, s egy évvel később két pamfletet is közzétett, amelyben a homoszexualitás büntetőjogi üldözése ellen érvelt.

18:3019:30
Premier Kultcafé

Bácskai Juli Pszichoszínháza bemutatja MÁSkor MÁSként MÁSképp című előadását a Háttér Társaság szervezésében, az LMBT Történeti Hónap keretében. Író-pszichológus-szakértő: Bácskai Juli. Főszerepben: Chován Gábor, Fritz Attila. Közbehegedül: Bóna János.

19:3020:00
Premier Kultcafé

Ki volt Kertbeny Károly Mária? Osztrák, magyar, vagy mindkettő? Bibliográfus, műfordító, a magyar kultúra népszerűsítője vagy egy Európát beutazó kalandor? Mikor használta először az általa megalkotott „homoszexuális” kifejezést? Mi a melegjogi munkájának jelentősége?

február 3. (szombat)

17:0018:30
Grand Café (Szeged)

Buzi vagy homoszexuális? Hol nyílt a Molly Klub? Kik voltak a tribádisták, és az uránisták? Kire mondták, hogy kenguru, titkosilona, öcsigörl? Milyen a butch nő? Kik a lipstick leszbikusok és a szakállas lányok? Élhet bárki levendula-házasságban? Mióta gay a meleg?

18:0022:00
Mika Tivadar Mulató

2018-ban emlékezünk Kaffka Margit halálának 100. évfordulójára. Ehhez kapcsolódva vetítjük le Kaffka 1917-ben megjelent kisregényének 1971-ben készült filmváltozatát, Fábri Zoltán mára már klasszikus alkotását. Az apácazárdában játszódó film az első olyan magyar játékfilm, amelyben bár érintőlegesen, de megjelenik a leszbikusság témája. A vetítés után színészekkel beszélgetünk.

18:3020:00
Grand Café (Szeged)

1924-ben alapították meg az első amerikai homoszexuális szervezetet Chicagóban. Mi jellemezte az ún. homofil mozgalom korát? Mi minden történt a negyvenes, ötvenes, hatvanas években? Milyen fontos események előzték meg a nagyhatású Stonewall-lázadást? Hanzli Péter történész előadása.

Szervező: Szegedi LMBT Közösségért – Háttér Archívum

18:300:00
Corvin Dance Center

A Charme Hungary évek óta szervez bált az LMBT Történeti Hónap keretein belül. Ezúttal bevezetésként (18:30-19:30) szeretnénk egy egyórás tánctanítással bevonni az újonnan a tánc világába érkezőket, hogy mindenki otthonosan érezze magát a parketten. Táncosaink készülnek egy kis bemutatóval az este folyamán, lesz tombola, sok jó zene és még több tánc.

19:0020:00
Kelet Kávézó és Galéria

A sportban egyetlen dolog számít, a teljesítményed – legalábbis így kell(ene) lennie. Kiállításunkon olyan világhírű sportolókkal ismerkedhettek meg, akik teljesítményükkel kivívták a világ megbecsülését, előbújásukkal pedig hozzájárultak egy valóban színes sportélethez. A megnyitót Manheim István, az Atlasz Sportegyesület ügyvivője és Waliduda Dániel, a kiállítás kurátora tartja.

február 4. (vasárnap)

15:0020:00
Háttér iroda

Szerkesszünk Wikipédia-oldalakat együtt úgy, hogy minél több leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű történeti információ legyen elérhető közös tudástárunkban. Tervünk meglévő oldalakat átszerkeszteni, angol nyelvűeket magyarra fordítani, illetve új bejegyzéseket létrehozni.

február 5. (hétfő)

19:0020:30
Közkincs Könyvtár
1988-ban, harminc évvel ezelőtt alakult meg hivatalosan a Homérosz Egyesület, az első magyarországi LMBT civil szervezet. Honnan jött az ötlet? Hogyan alakították meg az egyesületet? Mi mindennel foglalkozott a Homérosz megalakulásától kezdve? Mit szólt mindehhez az ország közvéleménye? Minderről beszélgetünk a Homérosz alapítóival és volt tagjaival.

Oldalak