Susan Stryker

Susan Stryker beszéde az LMBT Történeti Hónap megnyitóján

A IV. LMBT Történeti Hónap megnyitóján, január 29-én este a Művész moziban Susan Stryker amerikai történész, társadalmi nemek szakértő, filmkészítő, író, teoretikus, az Arizonai Egyetem docense, az LMBT Tanulmányok Intézetének igazgatója, A dán lány című film egyik konzulense mondott megnyitó beszédet. Következzék a beszéd magyar fordítása és az eredeti szöveg.

Kis János a megnyitón

Kis János megnyitó beszéde

Jó estét kívánok! Szeretném elmondani: nagy megtiszteltetés nekem, hogy én tarthatom az idei LMBT Történeti Hónap megnyitó beszédét. A szervezők szerint azért, mert most húsz éve alakult meg a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért Egyesület, és a körülötte zajló eseményekben nekem is jutott egy epizódszerep. Akkor hát, ha megengedik, azzal kezdeném, hogyan látom én – egy hetero, aki az emberi jogok elkötelezettje – a Szivárvány jelentőségét.

„Kibújtunk a lakás rejtekéből” vs. „Buzi, go home!”

Véletlenül csöppentem a programra: február 7-én, csütörtökön Borgos Anna előadására érkeztem a Brit Nagykövetségre, és csak utána tudtam meg, hogy - szintén az LMBT Történeti Hónap keretében - lesz még egy kerekasztal-beszélgetés is. Úgy döntöttem, meghallgatom. Nem bántam meg; érdekes dolgokat tudtam meg a hazai melegjogi mozgalom kezdeteiről.

Antoni Rita írását a nokert.hu oldalról vettük át.

Mozgóképes beszámoló 2013 február közepén

Rengeteg sikeres programon vagyunk túl az LMBT Történeti Hónap keretében. Volt megnyitó filmvetítéssel és fogadással, meleg témájú városnézés, beszélgetések a leszbikusság és a homoszexualitás történetéről és a BudapestPride kezdeteiről, pinkpongoztunk, művészkedtünk és a Meleg szemmeles srácok és lányok meg is örökítették ezt. 

Az amor lesbicus a háború előtti orvosi irodalom tükrében - Borgos Anna előadása

Előadásom az LMBT-történelem egy speciális vetületét vizsgálta: a leszbikusság reprezentációját a magyar nyelvű, pszichiátriai ismeretterjesztő irodalomban. Ebben az időszakban különösen széleskörű pszichiátriai, pszichoanalitikus (és kisebb számban jogi és szociológiai) irodalom is tárgyalta a szexualitás „normális” és „perverz” formáival kapcsolatos kérdéseket.

A beszélgetők: Eszenyi M. Bence és Hanzli Péter

Bevezetés az LMBT történelembe - beszámoló a Háttér beszélgetéséről

Február 10-én, vasárnap a Szimpozion Klub Krisztina téri helyszínén rendezték meg a Háttér Társaság a Melegekért egyik, az LMBT Történeti Hónap részét képező beszélgetését, Homoszexualitás a történelemben címmel. Az intenzív havazás ellenére résztvevő hallgatóság Eszenyi M. Bence történésszel beszélgethetett a homoszexualitás kultúrtörténetéről.

Oldalak