Tévéajánló

Februárban a televíziós csatornákon is találkozhattok LMBT történeti témájú alkotásokkal. Összegyűjtöttük nektek ezeket a filmeket, a televíziós csatornák, valamint az HBO GO kínálatából. Van köztük életrajzi dráma Rudolf Nurejev, Freddie Mercury, Robert Mapplethorpe és Frida Kahlo életéről, vagy éppen a számos fesztiválsikert arató A kedvenc. Jó szórakozást kívánunk!

Filmajánló a televíziós csatornák kínálatából:

The White Crow. Rudolf Nurejev élete

Francia életrajzi dráma, 2018, 127 perc

Rendező: Ralph Fiennes. Főszereplők: Oleg Ivenko, Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Chulpan Khamatova, Adèle Exarchopoulos

Egy 22 éves fiatalember a Leningrádból Párizsba tartó repülőgépen utazik. 1961-et írunk. Rudolf Nurejev, a világhírű Kirov balett-társulatból először utazik a Szovjetunión kívülre. Élvezi a párizsi létet, szívesen fogyaszt minden kultúrát, művészetet és zenét. De gyanússá válik a KGB számára a viselkedése a Clara Sainttal való barátsága miatt. Amikor Nurejev szembesül ezzel, olyan döntést kell hoznia, ami az egész életét megváltoztatja, családját és barátait pedig veszélybe sodorja.

HBO3, Február 1. 07:45

HBO2 Február 3. 23:55

 

Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody)

Brit életrajzi dráma, 2018, 129 perc

Rendező: Bryan Singer. Főszereplők: Rami Malek, Joseph Mazzello, Mike Myers, Gwilym Lee, Aidan Gillen, Ben Hardy, Lucy Boynton, Lucy Boynton

A Zanzibárban született Freddie Mercury repülőtéri rakodóból lett a Queen nevű, akkor még ismeretlen rockbanda énekese. Tanúi lehetünk annak, hogyan futottak be hatásos dalaik, forradalmi hangzásuk, és persze Freddie személyisége és elképesztő hangja révén. Láthatjuk Freddie féktelen életvitelét, szerelmi kapcsolatait, szólóénekesi próbálkozását és a banda dicső visszatérését a Live Aiden, ahol a súlyos beteg Freddie-vel az élen a rockzene történetének egyik legnagyszerűbb koncertjét adták.

HBO3 Február 2. 08:10

Elérhető az HBO GO kínálatában is

 

Zöld könyv – Útmutató az élethez (Green Book)

Amerikai dráma, 2018, 130 perc

Rendező: Peter Farrelly. Főszereplők: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov

Egyesült Államok, 1962. Az olasz-amerikai származású Tony Lip kidobóemberként dolgozik. Egyszerű, jólelkű fickó, aki a problémákat az öklével szokta rendezni. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy a tanult afroamerikai zongorista sofőrje lesz. A titkon meleg zongoraművész, Don Shirley kéthónapos turnéra indul a déli államokba, ahol köztudottan nem szívelik a feketéket, az okosokat meg különösen nem. A két ember nem is különbözhetne jobban, ám az út során rájönnek, hogy nem is különböznek annyira.

HBO3 Február 2. 12:05; Február 3. 06:00

HBO Február 8. 14:10

 

Frida

Amerikai életrajzi dráma, 2002, 118 perc

Rendező: Julie Taymor. Főszereplők: Salma Hayek, Saffron Burrows, Alfred Molina, Valeria Golino, Geoffrey Rush, Ashley Judd, Antonio Banderas

1922, Mexikóváros: Frida Kahlo élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg, és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát, és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Mindketten elkötelezett kommunisták, vendégül látják a száműzött szovjet Trockijt  és feleségét. Fridának még egy igazi kapitalista, Nelson Rockefeller is udvarol, de női afférjai is vannak.

HBO3 Február 3. 03.55

Paramount Channel Február 9. 19:25

Elérhető az HBO GO kínálatában is

 

Az órák (The Hours)

Amerikai filmdráma, 2002, 110 perc

Rendező: Stephen Daldry. Főszereplők: Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore, Toni Collette, Miranda Richardson, Ed Harris

Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf, a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni Mrs. Dalloway című regényét. 1951: Laura, az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés-bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény, és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa, a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli... Világszerte számtalan díjjal méltán jutalmazott alkotás.

HBO2 Február 5. 16:05

Elérhető az HBO GO kínálatában is

 

Vita és Virginia (Vita and Virginia)

Brit filmdráma, 2018, 105 perc

Rendező: Chanya Button. Főszereplők: Isabella Rossellini, Gemma Arterton, Elizabeth Debicki, Emerald Fennell, Peter Ferdinando

Botrányos kapcsolat kavarja fel az angol felső tízezer életét az 1920-as években. Az író Vita Sackville-West egy politikus és diplomata felesége volt, ám ez nem zavarta abban, hogy lazán értelmezze a házastársi hűséget, és botrányt okozzon a különböző nőkkel való szerelmi kapcsolataival. Amikor találkozik a regényíró Virginia Woolffal, a barátságuk gyorsan viszonyba csap át. Intenzív és szenvedélyes kapcsolatukat zabolátlan vágy, szellemi játékosság és féltékenység jellemzi.

Cinemax, Február 8. 06:00

 

Kétely (Doubt)

Amerikai filmdráma, 2008, 100 perc

Rendező: John Patrick Shanley. Főszereplők: Viola Davis, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Meryl Streep

Szigorú elvek szerint nevelik a gyerekeket a bronxi egyházi iskolában a hatvanas évek elején. Az iskola rettegett igazgatónője Aloysius Beauvier nővér, aki mereven ragaszkodik a hagyományokhoz, és vasszigorral tartja fenn a rendet. Vele szemben áll a megértő, víg kedélyű Flynn atya, aki szeretne lazítani a kötöttségeken. Beauvier nővérnek az a gyanúja, hogy Flynn atya gyerekek iránti rokonszenve talán más tőről fakad. Bár bizonyíték nincs a kezében, az igazgatónő nem kételkedik az atya bűnös érzelmeiben. Hadjáratot indít ellene, melynek célja, hogy eltávolítsa őt az iskolából.

HBO2 Február 7., 21:25

Elérhető az HBO GO kínálatában is

 

Filmajánló az HBO GO kínálatából:

Mapplethorpe

Amerikai életrajzi dráma, 2018, 98 perc

Rendező: Ondi Timoner. Főszereplők: Hari Nef, Carolyn Mccormick, Matt Smith, John Benjamin Hickey, Mark Moses

Robert Mapplethorpe a 20. század egyik legbotrányosabb és legfontosabb művésze. Szexualitását és a fényképezést New Yorkban fedezte fel a ‘70-es, ‘80-as években. Minden akkor kezdődött, amikor Patti Smith-szel beköltözött a híres Chelsea hotelbe, egy bohém nő otthonába és világába. Itt kezdte fotózni a lakókat és a barátait, köztük zenészeket, művészeket, filmsztárokat és az S&M underground tagjait. Sajátos képei úgy mutatják be a homoszexualitást, a szadomazo szexet, ahogy korábban még senki.

 

A kedvenc (The Favourite)

Brit történelmi dramedy, 2018, 115 perc

Rendező: Yorgos Lanthimos. Főszereplők: 

Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Delves, Joe Alwyn, Faye Daveney, Nicholas Hoult, Emma Stone

Miközben a 18. század elején Anglia háborúban áll a franciákkal, virágzik a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás. A trónon a törékeny Anna királynő ül, míg nevében Lady Sarah Malborough kormányozza az országot. Egy új szolgáló érkezik az udvarba, aki a bája és talpraesettsége révén belopja magát Lady Sarah kegyeibe. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail lassan átveszi a helyét Anna mellett. A királynővel való kapcsolata lehetőséget kínál, hogy elérje célját.

 

Öld meg kedveseid (Kill Your Darlings)

Amerikai életrajzi dráma, 2013, 99 perc

Rendező: John Krokidas. Főszereplők: Daniel Radcliffe, Ben Foster, Michael C. Hall, Dane Dehaan, Jack Huston

Allen Ginsberg 1944-ben kezdi meg tanulmányait a Columbia Egyetemen. Az ifjú rövid idő alatt a vonzó és karizmatikus évfolyamtársa, Lucien Carr hatása alá kerül. Carr révén ismeri meg a két feltörekvő írót, William Burroughst és Jack Kerouacot. A négy barát elhatározza, hogy fellázadnak a konzervatív hagyományok ellen. Eközben egy David Kammerer nevű fickó őrülten beleszeret Carrba. Amikor a fickó rejtélyes körülmények között meghal, a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy közük van a halálához.

 

Philadelphia – Az érinthetetlen

Amerikai filmdráma, 1993, 120 perc

Rendező: Jonathan Demme. Főszereplők: Tom Hanks, Denzel Washington, Mary Steenburgen, Antonio Banderas, Jason Robards

Andrew Beckett, a feltörekvő fiatal ügyvéd elvesztette munkahelyét. Valójában kirúgták, amikor kiderült, hogy nemcsak homoszexuális, hanem AIDS-betegségben is szenved. Andrew be akarja perelni korábbi munkaadóját, de a városban egyetlen ügyvéd sem akad, aki elvállalná a reménytelennek tűnő pert a befolyásos cég ellen. Andrew végső kétségbeesésében Joe Millerhez fordul segítségért. Előítéletei miatt Miller először elutasítja a kérését, de azután felülkerekedik benne az ügyvéd énje.

 

Cameron Post rossz nevelése (The Miseducation of Cameron Post)

Amerikai filmdráma, 2018, 88 perc

Rendező: Desiree Akhavan. Főszereplők: Chloë Grace Moretz, Marin Ireland, Forrest Goodluck, Jennifer Ehle, Sasha Lane

Az árva Cameront konzervatív nagynénje neveli a kilencvenes évek elején. Amikor a szalagavató bálon rajtakapják egy autó hátsó ülésén, hogy egy lánnyal csókolózik, egy egyházi terápiás táborba küldik, hogy „kigyógyítsák” leszbikusságából. A tábort a szigorú Dr. Lydia Marsh és testvére, Rick tiszteletes vezeti, akik a bűnbánat erejével próbálnak hatni azokra, akik a saját nemük iránt vonzódnak. Cam összebarátkozik két sorstársával, Jane-nel és Adammel. Emily M. Danforth regényéből.

 

A tehetséges Mr. Ripley (The Talented Mr. Ripley)

Amerikai krimi, 1999, 133 perc

Rendező: Anthony Minghella. Főszereplők: Jude Law, Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman 

Tom, a pénztelen New York-i fiatalember alkalmi munkákból és hazugságokból él az 1950-es években. Egy nap megismerkedik a gazdag úriemberrel. A férfi ezer dollárt ígér neki, ha visszahozza tékozló fiát Olaszországból. Tom ehelyett könnyedén a léha Dickie bizalmába férkőzik, összebarátkozik vele és menyasszonyával, Marge-dzsal. Idővel azonban Dickie-nek egyre terhesebb Tom jelenléte, meg akar szabadulni tőle. Tom számára viszont nagyon is vonzó ez az élet. Patricia Highsmith regényéből.

 

Ed Wood

Amerikai életrajzi dramedy, 1994, 121 perc

Rendező: Tim Burton. Főszereplők: Johnny Depp, Martin Landau, Jeffrey Jones, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette

Edward D. Wood Jr. a hollywoodi filmtörténelem legemlékezetesebb negatív hőse. Következetesen végigvitte a „minden idők legrosszabb filmrendezője” szerepet, sőt forgatókönyveket is írt, színész és producer is volt egy személyben. A rendező élete által ihletett film bemutatja a rendező szabados, élvhajhász életét, a „B” kategóriás sci-fi történetek kiötlését és olcsó megvalósítását, transzvesztita hajlamát és barátságát az öregedő, hanyatló Lugosi Bélával, a Drakula-filmek egykori magyar származású sztárjával.

 

J. Edgar – Az FBI embere

Amerikai életrajzi dráma, 2011, 131 perc

Rendező: Clint Eastwood. Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Naomi Watts, Armie Hammer, Josh Lucas, Judi Dench

J. Edgar Hoover a huszadik század egyik leghatalmasabb, legvitatottabb, egyben legtitokzatosabb figurája volt. Majd félszáz éven keresztül irányította a Szövetségi Nyomozó Iroda, vagy ahogy mindenki ismeri, az FBI munkáját. Ennek köszönhetően mindenkiről mindent tudott, és a megszerzett információt nem habozott felhasználni, ha a helyzet úgy kívánta. A módszerekben nem válogatott, hogy célját elérje, nemcsak szolgálta, de kénye-kedve szerint alakította is az igazságot. Az emberek bámulták és féltek tőle, tisztelték és bírálták.

Megosztás