LMBT évfordulók 2019-ben

2019-re számos LMBT vonatkozású hazai és külföldi esemény, valamint jelentős személyiségek születésének vagy halálának kerek évfordulója esik. Emlékezünk egyebek mellett az első meleg témájú film századik, a Stonewall-lázadás ötvenedik vagy éppen az első hazai LMBT-szórakozóhely, a Lokál megnyitásának harmincadik évfordulójára. Olyan ismert személyekre is emlékezünk 2019-ben, mint Leonardo da Vinci, Walt Whitman, André Gide, Mednyászky László, Erika Mann vagy Galgóczi Erzsébet. Ezen évfordulókat gyűjtöttük össze nektek.

500 éve történt

1519-ben halt meg Leonardo da Vinci itáliai művész, polihisztor.

200 éve történt

1819-ben megszületett az egyik legismertebb meleg amerikai költő, Walt Whitman.

150 éve történt

1869-ben Kertbeny Károly megjelentette a homoszexualitás büntethetőségének eltörlése mellett érvelő pamfletjeit, melyekben először jelent meg nyomtatásban a “homoszexuális” kifejezés.

1869-ben született André Gide Nobel-díjas francia író, esszéista, a Ha el nem hal a mag és más regények szerzője, valamint Robbie Ross kanadai újságíró, kritikus, Oscar Wilde volt szerelme.

140 éve történt

1879-ben született E. M. Forster brit író, a Maurice című, meleg témájú regény és más nagysikerű művek szerzője.

130 éve történt

1889-ben Olaszországban megszűnt a homoszexualitás büntethetősége.

1889-ben volt a Cleveland Street-botrány: a londoni Cleveland Street 19. szám alatti meleg bordélyház lelepleződése, mely botrány ismert arisztokrata férfiakat is érintett.

1889 novemberében letartóztatták Vay Sándor (született: Vay Sarolta) írót, újságírót, akinek esetéről Richard von Krafft-Ebing részletesen beszámol Psychopathia sexualis című munkájában.

1889-ben született Jean Cocteau, az ismert francia meleg költő, drámaíró, filmkészítő, Leontine Sagan osztrák-magyar filmrendező, az 1931-es Lányok egyenruhában alkotója, továbbá Ludwig Wittgenstein osztrák-angol filozófus. 

120 éve történt

1899-ben született Noël Coward angol drámaíró, rendező, énekes, George Cukor magyar származású amerikai filmrendező, valamint Ramon Novarro mexikói-amerikai filmszínész.

110 éve történt

1909-ben vita indult a Magyar Jogászegyletben a homoszexualitás büntetőjogi megítélésének reformjáról.

100 éve történt

1919-ben alapította meg Magnus Hirschfeld Berlinben Institut für Sexualwissenschaft nevű intézetét. A Szexuális Tudományok Kutatóintézete és annak könyvtára a nácik 1933-as hatalomra jutásáig működött.

1919 májusában mutatták be Németországban a Más mint a többiek (Anders als die Andern) című, meleg témájú filmet, a világon az első ilyen alkotást, Richard Oswald rendezésében, a főszerepben Conradt Veidt-tel.

1919-ben született Liberace, nyíltan meleg amerikai zongorista, valamint William Meredith Pulitzer-díjas amerikai költő.

1919-ben hunyt el  Mednyánszky László festő és grafikus, valamint Habsburg–Lotaringiai Lajos Viktor főherceg, I. Ferenc József öccse, „Salzburg jótevője”, akinek homoszexualitása közismert volt.

90 éve történt

1929-ben hunyt el Edward Carpenter brit költő, filozófus, korai melegjogi aktivista.

1929-ben mutatták be a Pandora szelencéje című filmet, melyben elsőként tűnik fel leszbikus karakter.

85 éve történt

1934-ben Uruguay megszüntette a homoszexualitás büntethetőségét.

1934-ben a Szovjetunióban ismét büntethetővé vált a homoszexualitás. A büntetés 5 évig terjedő börtön volt.

1934. június 29-én volt a „hosszú kések éjszakája”. Enek során letartóztatták a homoszexuális Ernst Röhm-öt is, és mivel nem hajlandó öngyilkosságot végrehajtani, kivégezték.

1934-ben jelent meg az ideggyógyász Nemes Nagy Zoltán Katasztrófák a szerelmi életben. Sexualpathologiai tanulmányok című könyve, mely részletsen foglalkozik a férfi és női homoszexualitással, különös tekintettel a budapesti viszonyokra.

80 éve történt

1939-ben megszületett Sal Mineo amerikai színész, a Haragban a világgal Platója, s olyan további filmek szereplője, mint az Óriás, az Exodus, A leghosszabb nap vagy a Krakatoa.

75 éve történt

1944-ben Svédország megszüntette a homoszexualitás büntethetőségét.

1944-ben született Klaus Nomi német komolyzenei és rockénekes, kora egyik legsikeresebb kontratenorja.

1944-ben halt meg Auschwitzban Felice Schragenheim németországi zsidó ellenálló, az Aimée és Jaguár című könyv és film egyik fő karaktere, valamint ebben az évben hunyt el Christa Winsloe osztrák írónő, szobrász, a Lányok egyenruhában szerzője is.

70 éve történt

1949-ben halt meg Klaus Mann német író, Thomas Mann fia, a Mephisto szerzője.

65 éve történt

1954. június 7-én öngyilkosságot követett el Alan Turing brit matematikus, kódfejtő, 18 hónappal azután, hogy választás elé állították: homoszexualitása büntetéseként két év börtönt vagy libidó-csökkentő hormonkezelést vállal.

1954 szeptemberében Angliában megalakult az ún. Wolfenden-bizottság, amely a közös beleegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatok büntethetőségének kérdésével foglalkozott.

1954-ben Franciaországban létrejött az első meleg csoport, Arcadie néven.

60 éve történt

1959-ben hunyt el Batthyány Gyula festő, díszlet- és jelmeztervező, az első magyar miniszterelnök dédunokája, a két világháború közötti időszak ismert társasági figurája.

55 éve történt

1964. szeptember 19-én zajlott az első LMBT-jogi tüntetés a világon. Egy kisebb csoport - Jack Nichols vezetésével - New Yorkban, a Whitehall Street Induction Center előtt demonstrált táblákkal.

50 éve történt

1969 tavaszán Carl Wittman megírta Refugees From America: A Gay Manifesto című művét, amely azonban csak a Stonewall-lázadás után jelent meg.

1969. június 27-30-én zajlott New Yorkban a Stonewall-lázadás: nyílt utcai harcok a Stonewall Inn nevű transznemű- és melegbárt érő rendőri zaklatás miatt. Az esemény a modern LMBT-mozgalom kezdetét jelenti.

1969. július 24-én megalakult a Gay Liberation Front (GLF). December 21-én a Gay Liberation Front-ból kilépők megalakították a kifejezetten jogi aktivizmussal foglalkozó Meleg Aktivisták Szövetségét (Gay Activists Alliance).

1969 augusztusában Kanada megszüntette a homoszexualitás büntethetőségét.

1969-ben az NSZK-ban enyhítettek a homoszexuális kapcsolatokat büntető 175. paragrafuson.

1969-ben mutatták be az Éjféli cowboy című, részben meleg témájú filmet.

1969-ben született Birtalan Balázs költő, terapeuta, aktivista, a Bíborpalást, majd az Ötkenyér Közösség egyik alapítója, a Halállal lakoljanak? – A homoszexuális ember és a kereszténység című kötet szerzője.

1969-ben született Alexander McQueen brit divattervező, valamint Allen R. Schindler, Jr. amerikai tengerészgyalogos, aki Japánban homofób gyilkosság áldozata lett (ezt mutatja be a Gyilkos előítélet című tévéfilm).

1969-ben halt meg Erika Mann német író, színésznő, Thomas Mann lánya, továbbá Ruth Margarete Roellig német írónő, a Berlins lesbische Frauen című városkalauz szerzője.

45 éve történt

1974-ben Kathy Kozachenko személyében először választottak meg nyíltan LMBT politikust (az Ann Arbor-i önkormányzat képviselője lett). Ugyanebben az évben lett a massachusettsi törvényhozás képviselője a szintén leszbikus Elaine Noble.

1974-ben Londonban elindult az első telefonos meleg segélyvonal a világon.

1974-ben megnyitotta kapuit Joan Nestle és Deborah Edel leszbikus pár New York-i lakásában a „Leszbikus Herstory Archívum”.

40 éve történt

1979-ben Harry Hay megalapította Radikális Tündérek nevű mozgalmát.

1979-ben Kuba és Spanyolország megszüntette a homoszexualitás büntethetőségét.

30 éve történt

1989 őszén megjelent a Mások újság első próbaszáma, melyet két további szamizdat szám követett.

1989-ben megnyílt a Lokál, az első kifejezetten az LMBT közösséget megcélzó szórakozóhely Budapesten.

1989. október 1-én Dánia a világon elsőként bevezette a regisztrált partnerkapcsolat intézményét, amely a házassággal azonos jogokat biztosított az azonos nemű pároknak.

1989-ben Liechtenstein eltörölte a homoszexualitás büntethetőségét.

1989-ben mutatták be a Mielőtt befejezi a röptét a denevér című magyar filmet.

1989-ben hunyt el a nyíltan leszbikus Galgóczi Erzsébet író, forgatókönyvíró, a Törvényen belül szerzője, Gobbi Hilda élettársa, valamint Ronyecz Mária Jászai Mari-díjas színésznő, aki Molnár-Gál Péterrel élt “levendula-házasságban”.

1989-ben halt meg - AIDS-hez kötődő betegségben - Robert Mapplethorpe amerikai fotográfus, továbbá Laurence Olivier brit színész, rendező.

25 éve történt

1994 áprilisában megalakult a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért nevű, végül be nem jegyzett szervezet.

1994-ben jelent meg Tóth László szociológus könyve: A homoszexualitásról, amely az első tudományos igényű munka e témáról a rendszerváltás óta.

1994-ben Németország hatályon kívül helyezte a 175. paragrafust, ezzel megszűnt az azonos nemű kapcsolatok büntethetősége.

1994-ben mutatták be az Ed Wood, a Pap vagy az Eper és csokoládé című filmeket.

20 éve történt

1999. november 9-én bejegyezték az első hazai leszbikus szervezetet, a Labriszt.

1999-ben Franciaország bevezette az azonos nemű párok számára is nyitva álló regisztrált partnerkapcsolatot (PACS).

1999-ben mutatták be a Tabu című japán, A fiúk nem sírnak című amerikai, valamint a Bulandzsiuk és a Nincsen nekem vágyam semmi című magyar filmeket.

1999-ben halt meg Dirk Bogarde brit színész, aki meleg volt és több filmben is alakított meleg szerepet, valamint Quentin Crisp nyíltan meleg brit író, színész.

15 éve történt

2004. május 17-én Massachusetts legfelsőbb bírósága döntésének hatására az államban lehetővé vált az azonos nemű párok házassága.

2004-ben Új-Zéland bevezette a regisztrált partnerkapcsolat intézményét.

10 éve történt

2009. január 25-én megalakult a hazai LMBT-szervezetek ernyőszervezete, a Magyar LMBT Szövetség.

2009. március 12- én az Egyenlő Bánásmód Hatóság első ízben hozott elítélő határozatot szexuális irányultság alapján történő hátrányos megkülönböztetés kapcsán.

2009 tavaszán életbe lépett a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye Magyarországon.

2009-ben a nyíltan leszbikus Jóhanna Sigurdardóttir lesz Izland miniszterelnöke.

Megosztás