Tizenegy magyar nő (45 és 70 év között) beszél arról, milyenek voltak eltitkolt éveik: hogyan fedezték fel identitásukat, hogyan próbálták magukat megnevezni. Aztán minderről hallgatni a családjuk, tágabb környezetük előtt. Társra-találásról, közösségük megtalálásáról, barátságokról. Történetek a rendszerváltáson innen és túl: az 56-os forradalomtól kezdve a megalkuvó 60-as 70-es éveken keresztül, a 80-as évek alternatív kultúráján át a rendszerváltás által lehetővé tett meleg és leszbikus mozgalom megszerveződéséig. Személyes történetek feltárulkozása a szélsőjobboldali eszmék árnyékában.

Sokan azt gondolják, hogy leszbikusok, melegek a rendszerváltás előtt nem léteztek, s az, hogy megjelentek, sőt láthatóvá váltak, valamiféle nyugatról jött divathullám része. A mai magyar társadalom nagy része még mindig nem fogadja el a többségi társadalomtól valamilyen szempontból eltérő csoportokat, szubkultúrákat, egyéneket. Ennek egyik oka az is, hogy nincs valódi ismeretük ezekről a kisebbségi kultúrákról, közösségekről, emberekről. A film egyik vállalása éppen ez: hiteles történeteket bemutatni, leszbikusokat megszólaltatni megélt élményeikről, érzéseikről akkor és most.

A film vetítése után a beszélgetésen vendégeink: Takács Mária a film rendezője, újságíró, Gál Ilona, Kis Márta és Tímár Magdi a film szereplői és Borgos Anna pszichológus, genderkutató, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének munkatársa.

Mikor: 
2018. február 15. (csütörtök), 17:3020:00
Hol: 
Szervező: 
Előadó(k): 

Takács Mária

dokumentumfilm rendező

Borgos Anna

pszichológus, nőtörténész

Kis Márti

kőszobrász, restaurátor