A Közép-európai Egyetemen működő Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) összetett funkciójú levéltár. Egyrészt fontos, elsősorban hidegháborús és emberi jogi gyűjtemények repozitóriuma, másrészt egy olyan laboratórium, ahol a levéltári anyagok értékelésének, kontextualizálásának és bemutatásának új módjaival kísérletezünk.

Az OSA Archívum mint kutatóhely a gyűjteményeivel kapcsolatos levéltári, taxonómiai, információs és történelmi problémákra keres megoldást, és vizsgálja a fontos történelmi forrásokat őrző repozitóriumok szerepét, kötelességeit és korlátait (és azok leküzdésének lehetőségeit). Levéltárunk kritikusan és reflektáltan viszonyul saját létezéséhez, feladataihoz és gyakorlataihoz. Az OSA nem csak kiszolgálja a kutatókat, hanem együtt is dolgozik velük, s tapasztalataikat felhasználja anyagainak és gyakorlatainak értékelésében és felülvizsgálatában. A Nemzetközi Visegrádi Alappal közös programunk keretében a nálunk kutató ösztöndíjasokat arra biztatjuk, hogy a gyűjteményeinkben talált dokumentumokat digitalizálják s töltsék fel, tageljék, kommenteljék a mindenki számára elérhető Paralel Archívumban. Külön eszközöket fejlesztettünk ki arra, hogy a gyűjteményeink iránt érdeklődők digitalizálhassák, rendszerezhessék dokumentumaikat – és ha akarják, megoszthassák másokkal – virtuális gyűjteményeket építhessenek, és más elsődleges forrásból származó dokumentumokat importálhassanak.

Az OSA anyagai és a gyűjteményeinkben végzett kutatói munka bővülő oktatási programunk alapját is képezi. A CEU és más egyetemek hallgatói itt tanulhatják meg, hogyan használhatóak fel az archívumi anyagok bizonyítékként, megismerkedhetnek a levéltárak funkcióinak átalakulásával és az újfajta levéltári intézményekkel, és megtanulhatják, milyen speciális módszertani problémákkal találja szembe magát az, aki a hidegháború alapjául szolgáló fantáziák forrásait akarja tanulmányozni. Levéltári szakmai és kutatói munkánk kiválóan illeszkedik sokrétű nyilvános programjainkba, amelyek egy részét archiváljuk is. A Centrális Galériában kiállításokat, művészeti előadásokat, installációkat, filmvetítéseket, előadásokat és szemináriumokat rendezünk.

Az OSA másolatokat őrző levéltár . Bennünket elsősorban a dokumentumok tartalma és nem az anyagi mivolta érdekel. Aktívan keressük a nem hagyományos dokumentumokat, a korábban tartalmuk, társadalmi hétterük vagy formájuk miatt marginalizált anyagokat. Az OSA “végső levéltári menedék” is: segítünk az olyan fontos szervezeteknek és intézményeknek, amelyek anyagai szervezeti, ideológiai vagy politikai okoknál fogva veszélyben vannak, hogy ezeket biztonságos és professzionális archívumban helyezhessék el. Erőfeszítéseinkkel a nyitott hozzáférést, az információhoz való egyenlő jogot, a személyes adatok etikus felhasználását, a nyitott formátumok és standardok alkalmazását, a kulturális örökséghez való széles körű hozzáférést és a levéltári gyűjtemények megnyitását kívánjuk előmozdítani. Az OSA a Budapesti Nyílt Hozzáférés Kezdeményezés (Open Access Initiative) egyik alapítója.

Az OSA Archívum egyik célja az elsődleges forrásokhoz való hozzáférés kiszélesítése a technikai, jogi, földrajzi és szociokulturális akadályok legyőzésével. A nyílt hozzáférés mozgalomnak köszönhetően számos tudományos forrás nyílt meg a szélesebb közönség előtt. A nyílt hozzáférés fogalma azonban jobbára még most is csak a tudományos publikációkra terjed ki, és nem foglalkozik a levéltárakkal és az elsődleges forrásokkal, ami hátráltatja a történetírás és a humántudományok fejlődését. Célunk, hogy a nyílt hozzáférés elvét kiterjesszük a levéltári gyűjteményekre. Ezért is dolgoztunk ki egy olyan stratégiát, amelynek részét képezi a tömeges digitalizálás, a többnyelvű leírás és a nyitott forráskódú megoldások és nyitott standardok alkalmazása.

Logó: 
Kategória: