2022 programjai

January 18. (Tuesday)

18:00
Centrális Galéria, Blinken OSA

Az Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és Délkelet-Európában a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár közös kiállítása, amely a közép- és délkelet-európai meleg és leszbikus mozgalmak 20.

February 4. (Friday)

18:00 to 21:00
Centrális Galéria, Blinken OSA
megnyitó és filmvetítés
megnyitóbeszéd: Jochen Hick
zenei fellépő: Palócz Gergő
 
filmvetítés: Előbújva Kelet-Berlinben – Leszbikusok és melegek az NDK-ban (2013)
dokumentumfilm (angol és német nyelven, angol és magyar felirattal)
rendezte: Jochen Hick, Andreas Strohfeldt
 
22:00 to 4:00
Alterego Club

Gyere, bulizz velünk, indítsuk el együtt vidáman a 10. LMBT Történeti Hónapot! A jó hangulatot a legjobb zenék, valamint Lady Dömper és az Alterego társulata biztosítja.A belépővel az LMBT Történeti Hónapot is támogatod.

PÉNTEKEN RETRO PARTY!
+ A kisteremben KARAOKE!
Éjfélkor Transzvarieté!

February 5. (Saturday)

16:00 to 17:30

online esemény

15 évvel ezelőtt, 2007. július 5-én, a XII. Leszbikus-, Meleg-, Biszexuális- és Transznemű Fesztivál megnyitóján coming outolt Szetey Gábor, a kormány személyügyi államtitkára.

February 8. (Tuesday)

18:00 to 20:00
Centrális Galéria, Blinken OSA

Az első magyarországi transz közösség létrejöttében fontos szerepet játszott az internet elterjedése. Olyan online felületek biztosítottak erre lehetőséget, mint a Bettina Fóruma, majd a hazai transznemű, transzvesztita és crossdresser közösség tagjai személyesen is találkozni kezdtek. Így jött létre a Tranny Baráti kör, amelynek egykori tagjaival beszélgetünk.

February 9. (Wednesday)

19:00 to 20:00

online esemény

Kik voltak az első fecskék? Hogyan indult a mozgalom?

Kik voltak akik először álltak ki a nyilvánosság elé és vállalták fel, hogy LMBTQ+ emberként esélyt adtak egy gyermeknek?

Mi motiválta őket, hogy megmutassák magukat és azt, hogy az ő életük sem tér el semmiben egy heteró családétól? Hova jutottak most és mik a terveik a jövőre nézve?

February 10. (Thursday)

18:00 to 20:00
Centrális Galéria, Blinken OSA

A rendszerváltás után a magyar irodalomban sokkal szabadabban jelenhetett meg a meleg és leszbikus téma, mint korábban, a 2000-as évektől pedig transz témájú irodalmi alkotásokkal is találkozhatunk. Mi jellemzi a magyar, meleg, gay, queer tárgyú és irányultságú irodalmat?

18:30 to 20:00
Auróra

Hogyan kommunikált a magyar sajtó a HIV-ről és az AIDS-ről a 80-as és a 90-es években? Mikor beszéltek először a magyar újságírók a vírusról és hogyan értekeztek róla a szakmai lapok? És miként alakult a közbeszéd a HIV-ről a következő években? Az előadás során rengeteg példával, képpel és idézettel fedezzük fel a HIV magyar sajtótörténelmet.

19:00 to 21:00
Közkincs Könyvtár

Firebird / Tűzmadár 2021-es színes, feliratos, észt-angol életrajzi, történelmi, romantikus, dráma, 107 perc.

February 11. (Friday)

15:00 to 17:00

online esemény

A magyar gyűlöletbeszéd jogi szabályozásának történeti áttekintése és a hatékony megelőzés eszközei.

Pages