2019 programjai

February 2. (Saturday)

18:00 to 19:00
Bálint Ház

Idén emlékezünk a Stonewall-lázadás 50. évfordulójára, az LMBT-mozgalom történetének e mérföldkövére, valamint a rendszerváltás 30. évfordulójára, amely a hazai LMBT közösség szempontjából hozott fontos változásokat.

19:00 to 20:30
Bálint Ház

A dokumentumfilm bemutatja az 1969 júniusában lezajlott Stonewall-lázadás történetét. A modern LMBT-mozgalom kezdetét jelentő esemény résztvevői beszélnek az előzményekről, a lázadás részleteiről, annak jelentőségéről, sőt megszólal egy rendőr is. A dokumentumfilm David Carter Stonewall-könyve alapján készült.

Amerikai dokumentumfilm, 2010, 80 perc

February 3. (Sunday)

15:00 to 20:00
Háttér iroda

Szerkesszünk Wikipédia-oldalakat együtt úgy, hogy minél több leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű történeti információ legyen elérhető közös tudástárunkban. Tervünk meglévő oldalakat átszerkeszteni, angol nyelvűeket magyarra fordítani, illetve új bejegyzéseket létrehozni.

February 5. (Tuesday)

22:00 to 2:00
Why Not Café & Bar

Szeretsz, tudsz énekelni, szeretnél végre kilépni a fürdőszobából, és másoknak is megmutatni mindezt? Akkor térj be hozzánk, válaszd ki kedvenc számod a legismertebb zenék közül, ragadd meg a mikrofont, és énekelj egészen hajnalig a Why Notban! A mikrofon nálunk, de a hangod hozd magaddal!

February 8. (Friday)

17:45 to 18:45
Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

A felvilágosodás a nőkre is új fényt vetett: a szabadgondolkodás, önrendelkezés bizonyos mértékig számukra is elérhetővé vált. Kik voltak az első bátor nők, akik e tiltott gyümölcsök után ki merték nyújtani a kezüket? Színésznők, páholyhölgyek, amazonok és botrányfigurák – Dittera-Balogh Andrea (FreeThinker) előadása a nők titkos forradalmáról a 18. században.

19:00 to 20:00
Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

Hogyan hatott az amerikai LMBT-emberek életére a Stonewall-lázadás, s miként kezdődtek a pride felvonulások? Miben különböztek az újonnan létrehozott szervezetek a homofil mozgalomtól? Milyen hatása volt Harvey Milk szerepének és tragikus halálának? Mi jellemezte a hetvenes-nyolcvanas éveket, s hogyan hatott a mozgalomra az AIDS megjelenése?

February 9. (Saturday)

16:00 to 17:30
TámPONT Mikro Közösségi Tér és Könyvtár

A transzneműség iránti érdeklődés fókusza leginkább a műtétekre irányul, mégis erről rendelkeznek az emberek a legkevesebb információval és a legtöbb tévhittel. Ez a program jó alkalom arra, hogy általános történeti áttekintést nyerjenek az érdeklődők a transz-specifikus ellátásokról.

18:00 to 21:00
Mika Tivadar Mulató

A viktoriánus Londonban játszódó történet helyszíne egy női börtön, melyet egy felsőosztálybeli özvegy látogat, hogy valami jót tegyen a bebörtönzött nőkkel. A börtön egyik lakója, egy különös spiritiszta azonnal hatása alá vonja őt.

18:30 to 21:00
Wesley János Főiskola

A Mozaik Közösség Nyílt Alkalmán levetítjük Frivaldszky Bernadett 2002-es, Halállal lakoljanak? c. dokumentumfilmjét. A film az Ötkenyér Közösség alapítójáról, Birtalan Balázsról szól, aki éppen idén lenne 50 éves. A filmet beszélgetés követi a rendezővel, és két Mozaik-taggal. Olyan kérdésekről fogunk beszélgetni, mint hogy mi az a Mozaik Közösség?

19:00 to 21:00
Szimpla Kávézó

2-6 fős csapatok jelentkezését várjuk egy kis agytornára, de egyedül is érkezhetsz. Mi szóban kérdezünk, a csapat írásban válaszol. A kérdések színesek, általános műveltségtől kezdve sorozatokon át LMBTQ+ történelmi személyekig bármi előfordulhat!

Pages