Jósa Bálint

politológus, aktivista

A tanulmányaimat Pécsen a Politológián végeztem, ahol a civil önérdek érvényesítés és a nemzetközi politika volt a specialitásom. 2001-től aktívan részt vettem a pécsi hallgatói önkormányzat munkájában, illetve az egyetemi hallgatói életet szervező egyik alapítvány elnöke lettem. Három évig voltam a Bölcsész Kar egyetemi klubjának vezetője, egyetemi hallgatói felkészítőket szerveztem, ahol nappali tagozatra jelentkező diákokat készítettem fel. Az egyetemi újságban és a rádióban gyakorlatban is beleszagoltam a média világába. Az egyetemi karrier után-mellett a civil-társadalom szervezésében is aktív szerepet vállaltam és akkor lettem tagja a Szubjektív Értékek Alapítvány kuratóriumának.

2005-ben a nappali tagozat végével a Rádió C pályázati és adminisztrációs koordinátora voltam a Rádió korábbi igazgatója mellett.

Fiatal korom óta minden nyáron vállalok közösségi munkát nyári táborokban, iskolai előkészítő táborokban, de 2010 óta csak a Szubjektívnek végzek ilyen feladatokat. Most egy migráns vállalkozói projektben vagyok mentor, de saját önálló projektjeim is vannak (FARE, NOHATESPEECH). A felnőtt oktatást és az interkulturális munkát önkéntesként kipróbáltam 6 különböző hazai civil szervezetnél (Menedék, Artemisszió, Amnesty International, Ghandi Egyesület, Afrikáért Alapítvány, Anna Lindh) és szerveztem önkéntes képzést az Alapítvány keretein belül is. Iskolai programokat vezettem a befogadó társadalomért a Nyílt Társadalom Intézet és az Európai Bizottság projektjeiben. Az Európai Ifjúsági Központ által szervezett Emberi Jogi Képzések után közvetlenül dolgoztam az Európa Tanácsnak olyan képzési anyag kidolgozásán, amivel az emberi jogokat lehet hatékonyabban oktatni (Compass,Compasito, All different, all equal, stb.) illetve a civil szervezetek e képességét fejleszteni.

Most is tagja vagyok az európai online aktivista közösségnek, amely szervezi a Mozgalom eseményeit Európában. Tagja vagyok az Amnesty International elnökségének, és részt veszek több nemzetközi antirasszista hálózat munkájában, ahol több nemzetközi konferencia megszervezését is vállaltam.