Dunkel Norbert

zeneszerző, tanár

Sokak szerint nehéz lenne engem skatulyába sorolni, mert éppúgy vagyok zeneszerző, mint előadóművész, filozófia tanár, zeneterapeuta, akinek szuggesztív órái népszerűek a Debreceni Egyetemen. A Budapesti akadémián tanítottam zeneterápiát, és a Debreceni Egyetemen zeneesztétikát. Sok cikket jelentettem meg a zenekutatással kapcsolatban, zene és kvantumfizika, zene és agykutatás, zene és lélek témakörben.

Gyakorlatilag zene génjeimbe volt kódolva. Felmenőim között találjuk: Johann Nepomuk Dunkel -t, aki felnőttkori zongora tanítványa volt Liszt Ferencnek. Édesapám – annak idején – hegedűtanár és a debreceni MÁV zenekar igazgatója volt.

Zenével kapcsolatos tudásomat és tapasztalatim lényegét tömören így tudnám összefoglalni: „A ZENE, A MŰVÉSZET EGY METAFIZIKAI ÉLMÉNY. A MŰVÉSZET AZ AZ ABLAK, MELYEN KERESZTÜL AZ ANYAGBA ZÁRT ÉLETÜNKBŐL, AZ ANYAGON TÚLIRA TEKINTHETÜNK.”

Úttörője vagyok a magyarországi zeneterápia kutatásoknak.  2004 –ben írt könyvem a zeneterápiáról orvosi, lélektani és zeneesztétikai oldalról is tárgyalja a zeneterápiát, mely: alapmű lett az érdeklődők körében. (honlapról letölthető)

Az évek során rengeteg koncerteztem idehaza és külföldön egyaránt. Felléptem Horvátországban, Bécsben, Kölnben, Párizsban éppúgy, mint Marokkóban, Torontóban vagy Montrealban. Legutóbb Pozsonyban és Londonban adtam sikeres koncerteket.