Tévéajánló - koronavírus idejére

Március második felében a televíziós csatornákon is találkozhattok LMBT (történeti) témájú alkotásokkal. Összegyűjtöttük nektek ezeket a filmeket – arra az esetre is, ha kénytelenek vagytok otthon maradni. Jó szórakozást kívánunk!

Bohém rapszódia

Brit életrajzi dráma, 2018, 129 perc

Rendező: Bryan Singer. Főszereplők: Rami Malek, Joseph Mazzello, Mike Myers, Gwilym Lee, Aidan Gillen, Ben Hardy, Lucy Boynton, Lucy Boynton

A Zanzibárban született Freddie Mercury repülőtéri rakodóból lett a Queen nevű, akkor még ismeretlen rockbanda énekese. Tanúi lehetünk annak, hogyan futottak be hatásos dalaik, forradalmi hangzásuk, és persze Freddie személyisége és elképesztő hangja révén. Láthatjuk Freddie féktelen életvitelét, szerelmi kapcsolatait, szólóénekesi próbálkozását és a banda dicső visszatérését a Live Aiden, ahol a súlyos beteg Freddie-vel az élen a rockzene történetének egyik legnagyszerűbb koncertjét adták.

HBO3 Március 15. 15:35

 

Ed Wood

Amerikai életrajzi dramedy, 1994, 121 perc

Rendező: Tim Burton. Főszereplők: Johnny Depp, Martin Landau, Jeffrey Jones, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette

Edward D. Wood Jr. a hollywoodi filmtörténelem legemlékezetesebb negatív hőse. Következetesen végigvitte a „minden idők legrosszabb filmrendezője” szerepet, sőt forgatókönyveket is írt, színész és producer is volt egy személyben. A rendező élete által ihletett film bemutatja a rendező szabados, élvhajhász életét, a „B” kategóriás sci-fi történetek kiötlését és olcsó megvalósítását, transzvesztita hajlamát és barátságát az öregedő, hanyatló Lugosi Bélával, a Drakula-filmek egykori magyar származású sztárjával.

Cinemax, Március 15. 14:45; március 24. 06:00

 

Frida

Amerikai életrajzi dráma, 2002, 118 perc

Rendező: Julie Taymor. Főszereplők: Salma Hayek, Saffron Burrows, Alfred Molina, Valeria Golino, Geoffrey Rush, Ashley Judd, Antonio Banderas

1922, Mexikóváros: Frida Kahlo élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg, és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát, és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Mindketten elkötelezett kommunisták, vendégül látják a száműzött szovjet Trockijt  és feleségét. Fridának még egy igazi kapitalista, Nelson Rockefeller is udvarol, de női afférjai is vannak.

HBO Március 16. 00.55; március 27. 03:45

 
A kedvenc (The Favourite)

Brit történelmi dramedy, 2018, 115 perc

Rendező: Yorgos Lanthimos. Főszereplők: 

Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Delves, Joe Alwyn, Faye Daveney, Nicholas Hoult, Emma Stone

Miközben a 18. század elején Anglia háborúban áll a franciákkal, virágzik a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás. A trónon a törékeny Anna királynő ül, míg nevében Lady Sarah Malborough kormányozza az országot. Egy új szolgáló érkezik az udvarba, aki a bája és talpraesettsége révén belopja magát Lady Sarah kegyeibe. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail lassan átveszi a helyét Anna mellett. A királynővel való kapcsolata lehetőséget kínál, hogy elérje célját.

HBO Március 25. 18:00
 
Madárfészek
 
Amerikai vígjáték, 1996, 117 perc
 
Rendező: Mike Nichols. Főszereplők: Robin Williams, Nathan Lane, Gene Hackman, Dianne Wiest, Calista Flockhart, Hank Azaria
 
Armand sikeres transzvesztita, éjszakai bárt üzemeltet Miami Beach-en. A show-műsorok sztárja Starina, azaz a tulajdonos szeretője, eredeti nevén Albert. Velük él Val, aki Armand kudarcot vallott heteroszexuális kísérletének gyümölcse. A fiú kiválasztottja Barbara, egy ultrajobboldali szenátor lánya. A szenátor kíméletlen harcot folytat a morális züllöttség ellen. Barbara boldogan invitálja szüleit Val-hoz és furcsa családjához. A szülőknek beadott mese szerint Armand görög diplomata, csakhogy nem mindenki értesül helyesen a mese részleteiről. Az eredmény: fergeteges félreértések és sziporkázó, csípős párbeszédek.
 
Paramount Channel, Március 15. 16:50; március 17. 13:10; március 18. 11:25; március 25. 16:20; március 26. 08:15
 
 
Mapplethorpe

Amerikai életrajzi dráma, 2018, 98 perc

Rendező: Ondi Timoner. Főszereplők: Hari Nef, Carolyn Mccormick, Matt Smith, John Benjamin Hickey, Mark Moses

Robert Mapplethorpe a 20. század egyik legbotrányosabb és legfontosabb művésze. Szexualitását és a fényképezést New Yorkban fedezte fel a ‘70-es, ‘80-as években. Minden akkor kezdődött, amikor Patti Smith-szel beköltözött a híres Chelsea hotelbe, egy bohém nő otthonába és világába. Itt kezdte fotózni a lakókat és a barátait, köztük zenészeket, művészeket, filmsztárokat és az S&M underground tagjait. Sajátos képei úgy mutatják be a homoszexualitást, a szadomazo szexet, ahogy korábban még senki.

Cinemax2, Március 21. 22:05
 

Nagy Sándor, a hódító

Francia-amerikai-angol-német-holland történelmi dráma, 168 perc, 2004

Rendező: OLiver Stone. Főszereplők: Colin Farrell, Jared Leto,  Angelina Jolie, Val Kilmer, Anthony Hopkins, Jonathan Rhys-Meyers,  Christopher Plummer

Gyermekkora óta diadalról és harcról álmodozott. Egy csöpp országból indult el, és mire 25 éves lett, meghódította az ismert világ nagy részét. A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa Birodalom ellen vezette, elfoglalta Egyiptomot, majd a sivatag után a hófödte hegycsúcsok felé kanyarodott: India jelentős részét is meghódította. Korábban sosem egyesült ekkora hatalom egyetlen kézben, és talán azóta sem volt rá példa. Nagy Sándor a világ ura lett, mégis magányosan halt titokzatos halált alig 33 éves korában. Néhány nagy barátság, néhány felejthetetlen csábítás, és 9 év vérben és páncélban a világ legnagyobb hadserege élén. Nagy Sándor élete megváltoztatta a világ történetét.Oliver Stone-t gyermekkora óta elbűvölte Nagy Sándor alakja, régóta dédelgette a gondolatot, hogy filmet forgat róla. "Életem legizgalmasabb feladat volt elmesélni egy olyan történetet _ mondja, melyet egyes feltételezések szerint nem lehet elmesélni."

Viasat3, Március 15. 21:00; március 16. 23:15

 

Az órák

Amerikai filmdráma, 2002, 110 perc

Rendező: Stephen Daldry. Főszereplők: Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore, Toni Collette, Miranda Richardson, Ed Harris

Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf, a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni Mrs. Dalloway című regényét. 1951: Laura, az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés-bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény, és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa, a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli... Világszerte számtalan díjjal méltán jutalmazott alkotás.

HBO Március 20. 09:40

 
Öld meg kedveseid (Kill Your Darlings)

Amerikai életrajzi dráma, 2013, 99 perc

Rendező: John Krokidas. Főszereplők: Daniel Radcliffe, Ben Foster, Michael C. Hall, Dane Dehaan, Jack Huston

Allen Ginsberg 1944-ben kezdi meg tanulmányait a Columbia Egyetemen. Az ifjú rövid idő alatt a vonzó és karizmatikus évfolyamtársa, Lucien Carr hatása alá kerül. Carr révén ismeri meg a két feltörekvő írót, William Burroughst és Jack Kerouacot. A négy barát elhatározza, hogy fellázadnak a konzervatív hagyományok ellen. Eközben egy David Kammerer nevű fickó őrülten beleszeret Carrba. Amikor a fickó rejtélyes körülmények között meghal, a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy közük van a halálához.

Cinemax, Március 23. 00:50

 

Philadelphia – Az érinthetetlen

Amerikai filmdráma, 1993, 120 perc

Rendező: Jonathan Demme. Főszereplők: Tom Hanks, Denzel Washington, Mary Steenburgen, Antonio Banderas, Jason Robards

Andrew Beckett, a feltörekvő fiatal ügyvéd elvesztette munkahelyét. Valójában kirúgták, amikor kiderült, hogy nemcsak homoszexuális, hanem AIDS-betegségben is szenved. Andrew be akarja perelni korábbi munkaadóját, de a városban egyetlen ügyvéd sem akad, aki elvállalná a reménytelennek tűnő pert a befolyásos cég ellen. Andrew végső kétségbeesésében Joe Millerhez fordul segítségért. Előítéletei miatt Miller először elutasítja a kérését, de azután felülkerekedik benne az ügyvéd énje.

Cinemax, Március 19. 14:15; március 24. 01:55
 
Rocketman

Angol életrajzi dráma, 2019, 121 perc

Rendező: Dexter Fletcher. Főszereplők: Taron Egerton, Richard Madden, Bryce Dallas Howardm Jamie Bell, Gemma Jones

A Rocketman egy nagyszabású zenés fantázia Elton John áttörést hozó éveinek hihetetlen emberi történetéről. A film azt a fantasztikus átalakulást követi nyomon, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Az inspiráló történet – mely Elton legkedveltebb dalaira van felfűzve, a főszereplő Taron Egerton előadásában – nyomon követi a kisvárosi srácot azon az úton, melynek során a popkultúra egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát. A filmben Jamie Bell alakítja Elton állandó szövegíróját és szerzőtársát, Bernie Taupint, Richard Madden játssza Elton első menedzserét, John Reidet, Bryce Dallas Howard pedig Elton anyját, Sheila Farebrothert testesíti meg.

HBO2, Március 15. 21:20, március 16 04:00, március 18 16:00, március 19 09:40, március 28 19:30

Elérhető az HBO GO kínálatában is

 

Vita & Virginia - Szerelmünk története

Ír-angol életrajzi dráma, romantikus film, 2018, 110 perc

Rendező: Chanya Button. Főszereplők: Gemma Arterton, Elizabeth Debicki, Isabella Rossellini, Rupert Penry-Jones, Peter Ferdinando

A film egy szenvedélyes kapcsolat igaz történetét meséli el, mely az úttörőnek számító regényíró, Virginia Woolf (Elizabeth Debicki) valamint a nemesi származású, mindig titokzatos költő, Vita Sackville-West (Gemma Arterton) között bontakozott ki az 1920-as években. Az Ő románcuk ihlette Woolf merész és egyben lenyűgöző művét, az Orlando című regényt. Egy olyan korban járunk, ahol a nemek közti egyenlőség még szinte elképzelhetetlen volt, két nő szerelme pedig teljesen elfogadhatatlan a társadalom szemében.

Cinemax2, Március 17. 04:05

 

The White Crow. Rudolf Nurejev élete

Francia életrajzi dráma, 2018, 127 perc

Rendező: Ralph Fiennes. Főszereplők: Oleg Ivenko, Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Chulpan Khamatova, Adèle Exarchopoulos

Egy 22 éves fiatalember a Leningrádból Párizsba tartó repülőgépen utazik. 1961-et írunk. Rudolf Nurejev, a világhírű Kirov balett-társulatból először utazik a Szovjetunión kívülre. Élvezi a párizsi létet, szívesen fogyaszt minden kultúrát, művészetet és zenét. De gyanússá válik a KGB számára a viselkedése a Clara Sainttal való barátsága miatt. Amikor Nurejev szembesül ezzel, olyan döntést kell hoznia, ami az egész életét megváltoztatja, családját és barátait pedig veszélybe sodorja.

HBO, Március 15. 17:50; március 16. 10:05; március 28 14:00

HBO3, Március 22. 22:45

Megosztás