Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/lmbtkuta/lmbttortenetihonap.hu/html/sites/all/modules/date/date_views/includes/date_views_fields.inc on line 86 LMBT Történeti Hónap |

Több mint 1700 látogató a 8. LMBT Történeti Hónap rendezvényein

A programsorozatot február 1-én Neil McKenna brit író, újságíró, aktivista nyitotta meg.

Idén nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület koordinálásával az LMBT Történeti Hónapot. Februárban összesen 50 program – előadások, beszélgetések, játékok, workshopok, kiállítások és filmvetítések – segítségével idéztük meg az LMBT emberek történetét. A programsorozatot Neil McKenna brit újságíró, Oscar Wilde kutatója nyitotta meg. Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is szerveződtek események. A hónap során közel 1700 látogató vett részt a programokon.

Tévéajánló - koronavírus idejére

Március második felében a televíziós csatornákon is találkozhattok LMBT (történeti) témájú alkotásokkal. Összegyűjtöttük nektek ezeket a filmeket – arra az esetre is, ha kénytelenek vagytok otthon maradni. Jó szórakozást kívánunk!

Bohém rapszódia

Brit életrajzi dráma, 2018, 129 perc

Rendező: Bryan Singer. Főszereplők: Rami Malek, Joseph Mazzello, Mike Myers, Gwilym Lee, Aidan Gillen, Ben Hardy, Lucy Boynton, Lucy Boynton

Neil McKenna megnyitó beszéde, 8. LMBT Történeti Hónap

Jó estét kívánok, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma este veletek lehetek az LMBT Történeti Hónap megnyitóján. Ebben az évben, 2020-ban van Oscar Wilde perének és bebörtönzésének 125. évfordulója. És ez a február Wilde életének talán legfontosabb hónapjának 125. évfordulója. Ezen a napon, 1895. február 1-jén, Oscar Wilde egy kompon ült a Földközi-tengeren. Algírból Marseille-be utazott, majd vissza Londonba. Oscar és szeretője, Bosie két héttel korábban Algériába mentek, hogy megízleljék Algéria mesés szexuális örömeit – és valóban, meg is ízlelték.

„Kultúra nélkül, történelem nélkül semmik sem vagyunk” – Interjú Neil McKennával

2020-ban emlékezünk meg Oscar Wilde (1854-1900) pereinek 125. évfordulójáról. 2020. február 1-jén az LMBT Történeti Hónap megnyitóján ezért Neil McKenna meleg aktivistát, újságírót és írót kértük fel a megnyitóbeszédre, aki Oscar Wilde egyik legnépszerűbb életrajzát írta, „The Secret Life Of Oscar Wilde” (Oscar Wilde titkos élete) címmel. Neil egy másik bestsellert is írt: „Fanny és Stella: A fiatal férfiak, akik sokkolták a viktoriánus Angliát” címmel, amely kapcsán a megnyitót követően néhány nap múlva hosszabb előadást tart majd.

Könyvsarok

Az elmúlt időszakban több LMBT témájú könyv is megjelent: ezek közül összeszedtük nektek azokat, amelyek a különböző korokban élt leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek életét mutatják be. A paletta Anne Lister 19. századi leszbikus földbirtokos életrajzától Dora Ratjen magasugró történetéig, a homoszexuálisokat zsaroló állambiztonságról szóló regénytől Tölgyesy Zoltán (Miss Mandarin) memoárjáig terjed. Jó olvasást mindenkinek!

LMBT évfordulók 2020-ban

2020-ban számos LMBT vonatkozású hazai és külföldi esemény, valamint jelentős személyiségek születésének vagy halálának kerek évfordulójára emlékezünk. 150 évvel ezelőtt jelent meg például a világ első nyíltan meleg témájú regénye, 50 évvel ezelőtt került megrendezésre a világ első Pride-felvonulása, 25 éves lesz továbbá a Háttér Társaság. Olyan neves LMBT-személyekre is emlékezünk, mint Oscar Wilde, Montgomery Clift, Marsha P. Johnson, Rainer Werner Fassbinder vagy Keith Haring. Ezen évfordulókat gyűjtöttük össze nektek, mely összeállítás reményeink szerint a 2020.

A 2020-as LMBT Történeti Hónap eseményeit még most szervezzük. A tavalyi programok eléréséhez kattintson ide: Programok (2019)