Neil McKenna megnyitó beszéde, 8. LMBT Történeti Hónap

Jó estét kívánok, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma este veletek lehetek az LMBT Történeti Hónap megnyitóján. Ebben az évben, 2020-ban van Oscar Wilde perének és bebörtönzésének 125. évfordulója. És ez a február Wilde életének talán legfontosabb hónapjának 125. évfordulója. Ezen a napon, 1895. február 1-jén, Oscar Wilde egy kompon ült a Földközi-tengeren. Algírból Marseille-be utazott, majd vissza Londonba. Oscar és szeretője, Bosie két héttel korábban Algériába mentek, hogy megízleljék Algéria mesés szexuális örömeit – és valóban, meg is ízlelték.

Elérhető a 8. LMBT Történeti Hónap programfüzete, a Humen Magazin különszáma

Immár online is elérhető a 8. LMBT Történeti Hónap programfüzete, a Humen Magazin különszáma. Az összes programot, valamint a Neil McKenna megnyitó személlyel készült interjút is tartalmazó kiadványban idén is van pecsételős felület, ahol a programjainkon pecséteket gyűjthettek. A programfüzet a Háttér Társaság weboldalán is elérhető. A programfüzet február 7-étől a programhelyszíneken is megtalálható, nyomtatott formában. Jó böngészést kívánunk!

A Történeti Hónapos különszám lapozható a következő oldalon:

Játssz idén is velünk februárban!

Legyen Tiéd az egyedi ajándékok egyike! Mit kell tenned? Vegyél részt legalább 3 eseményünkön, és kérj pecsétet a füzetedbe a helyszínen dolgozó önkéntes kollégánktól. Ha már van minimum 3 db pecséted, akkor részt vehetsz a sorsolásban. Ehhez le kell adnod a pecsétgyűjtő ívet a helyszínen az önkéntes kollégáinknak. Amennyiben kisorsoltunk, értesíteni fogunk Téged, ezért mindenképpen írj elérhetőséget, hogy odaadhassuk a nyereményedet.

„Kultúra nélkül, történelem nélkül semmik sem vagyunk” – Interjú Neil McKennával

2020-ban emlékezünk meg Oscar Wilde (1854-1900) pereinek 125. évfordulójáról. 2020. február 1-jén az LMBT Történeti Hónap megnyitóján ezért Neil McKenna meleg aktivistát, újságírót és írót kértük fel a megnyitóbeszédre, aki Oscar Wilde egyik legnépszerűbb életrajzát írta, „The Secret Life Of Oscar Wilde” (Oscar Wilde titkos élete) címmel. Neil egy másik bestsellert is írt: „Fanny és Stella: A fiatal férfiak, akik sokkolták a viktoriánus Angliát” címmel, amely kapcsán a megnyitót követően néhány nap múlva hosszabb előadást tart majd.

Tévéajánló

Februárban a televíziós csatornákon is találkozhattok LMBT történeti témájú alkotásokkal. Összegyűjtöttük nektek ezeket a filmeket, a televíziós csatornák, valamint az HBO GO kínálatából. Van köztük életrajzi dráma Rudolf Nurejev, Freddie Mercury, Robert Mapplethorpe és Frida Kahlo életéről, vagy éppen a számos fesztiválsikert arató A kedvenc. Jó szórakozást kívánunk!

Színházajánló

Februárban a színházak műsorán is találkozhattok (részben legalábbis) LMBT történeti témájú alkotásokkal. Összegyűjtöttük nektek ezeket a darabokat, a budapesti társulatok (Átrium, Karinthy Színház, Katona József Színház, Orlai Produkció, Pinceszínház, Radnóti Tesla Labor) kínálatából. Jó szórakozást kívánunk!

Könyvsarok

Az elmúlt időszakban több LMBT témájú könyv is megjelent: ezek közül összeszedtük nektek azokat, amelyek a különböző korokban élt leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek életét mutatják be. A paletta Anne Lister 19. századi leszbikus földbirtokos életrajzától Dora Ratjen magasugró történetéig, a homoszexuálisokat zsaroló állambiztonságról szóló regénytől Tölgyesy Zoltán (Miss Mandarin) memoárjáig terjed. Jó olvasást mindenkinek!

Támogasd a 8. LMBT Történeti Hónapot! / Support the 8th Hungarian LGBT History Month!

Járulj hozzá, hogy az LMBT közösség történetét ismét egy sokszínű programsorozattal mutassuk be! Idén szeretnénk közösen felfedezni a 20. század eleji meleg Budapest hangulatát, de visszaidézzük az első magyar televíziós LMBT karaktert is. Szeretnénk együtt gondolkodni, tanulni, szórakozni, mindezt egy jó társadalmi cél érdekében. Velünk vagy célunk megvalósításában? Segítsd a 8. LMBT Történeti Hónapot, hogy közösen ismerkedjünk az LMBT emberek útjával, össztársadalmi fontosságú értékeivel!

Oldalak

Közelgő programok

2020. február 24. (hétfő), 17:00
MALTER kávézó-söröző

Az előadás 45 percben mutatja be Nagy-Britannia legismertebb LMBTQI színészeinek munkásságát, elfogadottságukat, illetve az LMBTQI közösségben betöltött szerepüket napjainkban. A bemutatott színészek: Stephen Fry, Sir Ian McKellen, Andrew Scott, Ben Wishaw, Mark Gatiss és még sokan mások.

2020. február 24. (hétfő), 18:00
Görbe Bögre Kávézó

A korai nőpárti elméletek megszületésekor a női írók, művészek, alkotók először tűntek fel nagyobb számban a nyilvánosság előtt. Szalonokat alapítottak, műveket adtak ki, munkásságukkal formálták az akkori világot. Kik voltak ezek a cseppet sem szokványos nők? Hogyan vívták meg magánéleti csatáikat személyes és alkotói szabadságukért, szerelmeikért? 

2020. február 24. (hétfő), 18:00
MALTER kávézó-söröző

A 20. századi gendermozgalmak átformálták a nőkről alkotott képeket, elsősorban a nők által. A meleg férfiak által konstruált új női genderképek a ’20-as évek „első szexuális forradalmától” napjainkig új módon értelmezik „a Nő”-t: ezt a történetet mutatja be Simon Lehel előadása.