Február 2-án, péntek este indul a 6. LMBT Történeti Hónap

Idén már hatodik alkalommal rendezzük meg az LMBT Történeti Hónapot. Annak apropóján, hogy Kertbeny Károly bibliográfus, fordító, korai melegjogi aktivista 150 évvel ezelőtt alkotta meg a „homoszexuális” kifejezést, a programsorozatot Takács Judit szociológus, Kertbeny egyik kutatója nyitja meg.

A 6. LMBT Történeti Hónap megnyitója február 2-án, péntek este 18 órakor veszi kezdetét a Premier Kultcaféban. Mivel idén emlékezünk arra a fontos LMBT történeti vonatkozásra, hogy az osztrák-magyar bibliográfus, fordító, korai melegjogi aktivista Kertbeny Károly (1824-1882) százötven évvel ezelőtt, 1868-ban alkotta meg a „homoszexuális”, a „heteroszexuális”, a „monoszexuális” és a „heterogén” kifejezéseket, a programsorozatot idén Kertbeny ismert kutatója, sírhelyének beazonosítója, Takács Judit szociológus nyitja meg.

Takács Judit 1999 óta az MTA TK Szociológiai Kutatóintézet tudományos tanácsadója. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK magyar–történelem, majd kulturális antropológia szakán, valamint az Amszterdami Egyetemen (M.A. in Social Sciences) végezte. Tudományos fokozatot (PhD) 2002-ben szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen (ma: Budapesti Corvinus Egyetem). 2011-től a szociológiai tudományok habilitált doktora (ELTE TáTK). Kutatási területei: a homoszexualitás társadalomtörténete, az LMBT emberek társadalmi helyzete, családi kapcsolatok és társadalmi nemi viszonyok, HIV/AIDS prevenció, antidiszkriminációs és egyenlőbánásmód-politikák. Publikációinak listája megtalálható: http://www.policy.hu/takacs/publications.php.

A 6. LMBT Történeti Hónap programsorozatának részeként, 2018 februárjában közel negyven esemény várja az érdeklődőket, irodalomtörténeti előadástól színházi produkción keresztül kiállításokig és beszélgetésekig (a teljes program honlapunkon hamarosan elérhető).

Megosztás