2018

2018-ban hatodik alkalommal került sor az LMBT Történeti Hónapra. Február során összesen 48 program valósult meg, 26 helyszínen, s látogatóink száma megközelítette az 1600 főt. A programsorozatot Takács Judit szociológus, az MTA TK Szociológiai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója nyitotta meg, ahhoz kapcsolódva, hogy mai információink szerint Kertbeny Károly pont 150 évvel ezelőtt írta le először a "homoszexuális" kifejezést. Kertbeny élete és munkássága előtt a hónap során vándorkiállítással is tisztelegtünk. A programok témái az LMBT közösséggel összefüggő kifejezések kialakulásának ismertetésétől az amerikai homofil mozgalom, valamint az LMBTQI emberi jogok amerikai történetén, Faludy György homoerotikus költészetén, Edward Prime-Stevenson: Imre című regényének, valamint az 1906-09-es Harden-Eulenburg-ügynek a bemutatásán át a 30 éves Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálatig terjedtek. Olyan filmeket nézhetett meg a közönség a hónap során, mint a Hangyaboly, a Tom of Finland, A szex Einstenje, a Gyönyörű harcos, A homoszexuálisok előtt, valamint az Immacolata és Concetta. Budapesten kívül Kecskeméten, Pécsett és Szegeden is voltak programok. A programok listája elérhető itt.

2017

2017-ben, az ötödik LMBT Történeti Hónapot Hadley Z. Renkin, a CEU Gender Studies Tanszékének tanára és a doktori program vezetője nyitotta meg, az Anker't-ben, mely után levetítettük az Egymásra nézve című filmet. A hónap során 40 programra került sor, közel 1000 fő részvételével, s Budapesten kívül Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Szegeden is voltak programok. A rendezvénysorozatba újonnan kapcsolódott be a Cifra LMBTQ Közösség (Kecskemét) és a Karinthy Színház. Megemlékeztünk egyebek mellett a 25 éves VándorMások túracsoportról és a Pink Piknikről, a 20 éves Budapest Pride Felvonulásról és a 15 éves GBME-ről, Nádasdy Ádám 70. születésnapjáról, s első alkalmmal tartottunk Wikipédia-szerkesztő maratont az LMBT Történeti Hónap jegyében. Foglalkoztunk a filmtörténet LMBT karaktereivel, a HIV-stigmatizáció történetével, a többszerelműség 19. századi jelenlétével, a "levendula veszedelemmel" és ennek megjelenésével az amerikai drámákban, Oscar Wilde-dal és Stephen Fry-jal, a brit irodalom kultikus alakjaival, beszélgettünk a Vadnarancsok II. című kötet szerzőjével, Géczi Jánossal, s olyan filmeket mutattunk be, mint A lánykirály, a Christopher és a német fiúk, a Portyán, a Mr. Tűsarok és a Milk. A programok listája elérhető itt.

2016

2016-ban negyedik alkalommal került sor az LMBT Történeti Hónapra, melynek során 46 programra mehettek el az érdeklődők, a résztvevők száma pedig megközelítette az 1400 főt. A programsorozat megnyitója a Toldi Moziban volt: A dán lány cím film vetítéséhez kapcsolódóan az LMBT Történeti Hónapot Susan Stryker amerikai történész, társadalmi nemek szakértő, a transznemű történelem és a queer tudományok elismert kutatója, az Arizonai Egyetem docense nyitotta meg, aki a Közép-európai Egyetemen is előadást tartott. Budapesten kívül Debrecenben is voltak programok. A programsorozatba olyan új szervezetek/csoportok kapcsolódtak be, mint az El Kazovszkij Alapítvány, a GBME, a Magnum szauna, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézete, a Poliamória Magyarország, továbbá az Izraeli Kulturális Intézet, valamint a Brit és a Norvég Nagykövetség. Megemlékeztünk egyebek mellett Romsauer Lajosról és a Homérosz Egyesületről, a 15 évvvel korábban történt Sziget-ügyről, az Önazonos című rádióműsorról, s olyan filmeket vetítettünk le, mint a Salmonberries, az Yves Saint Laurent, az Eltitkolt évek, a Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák, A Ritz fürdőház, A titkos klub, valamint az egyetlen meleg témájú NDK-s film, a Coming out. A programok listája elérhető itt.

2015

2015-ben harmadik alkalommal került sor az LMBT Történeti Hónapra. Február során összesen 38 program várta az érdeklődőket, összlátogatóink száma pedig meghaladta az 1700 főt. A vidéki helyszínek száma tovább bővült egy Csobánkára kihelyezett programmal. 24 együttműködő partnert vontunk be a programsorozatba, amelybe újonnan a Civil AIDS Fórum, a Civil Művek Közművelődési Egyesület, a Mozaik Közösség és a Történelemtanárok Egylete is bekapcsolódott. Beszélgetéseket tartottunk történeti eseményekről, a magyar mozgalmi élet kezdeteiről, és kiemelt témaként jelent meg – a koncentrációs táborok felszabadulásának 70. évfordulója kapcsán – a meleg holokauszt kérdése. Ennek apropóján a programsorozatot Günter Grau történész nyitotta meg, mely után levetítettük a 175. paragrafus című dokumentumfilmet. Kiállítottuk Zorro de Biancónak az első Történeti Hónap promófilmjében megjelenő, ismert magyarországi LMBT személyeket ábrázoló portréit, valamint ekkor került bemutatásra a Meleg férfiak hideg diktatúrák című dokumentumfilm is. További beszélgetések, előadások, filmvetítések, azonos nemű táncest, buli és LMBT témájú városnézés is várta az érdeklődőket. A programok listája elérhető itt.

2014

2014-ben már 43 programra került sor, összlátogatóink száma pedig meghaladta a 2000 főt. A vidéki helyszínek száma – Miskolc és Szeged után – tovább bővült egy Tahitótfalura kihelyezett programmal. Közel húsz együttműködő partnert vontunk be a programsorozatba, amelyben az LMBT szervezetek mellett többek között a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt), a Közép-európai Egyetem, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézete is részt vett. A megnyitón – a húsz évvel korábbi Szivárvány-ügy kapcsán – Kis János filozófus mondott beszédet. A programsorozat keretében előadást tartott Jeffrey Weeks, az LMBT történelem ismert kutatója is. Beszélgetéseket tartottunk történeti eseményekről, a magyar mozgalmi élet kezdeteiről, irodalomról, pszichológiáról, a rendszerváltás előtti életről, akkori találkozási lehetőségekről. Filmvetítések, könyvbemutató, azonos nemű táncest, kvíz és társasjátékok, sportprogram, buli és LMBT témájú városnézés is várta az érdeklődőket. A programok listája elérhető itt.

2013

2013-ban nem csak megidéztük Magyarország LMBT történelmét, hanem új fejezetet is írtunk ahhoz: Magyarországon első alkalommal, 2013 februárjában közel harminc program valósult meg Budapesten, Szegeden és Miskolcon az LMBT Történeti Hónap jegyében. A rendezvénysorozat nagyon változatos volt a témák és a programtípusok tekintetében: voltak beszélgetések a zenetörténetről, irodalomról, pszichológiáról, a magyar mozgalmi élet kezdeteiről, a rendszerváltás előtti időszakról, az első fesztiválokról, találkozási lehetőségekről is. Utóbbiak felfedezésére nem csak szóban adódott lehetőség: azok, akik nem riadtak el a februári időjárástól, történelmi séta keretében járhatták végig a főváros kultikus, LMBT vonatkozású helyeit. Megvalósultak filmvetítések, könyvbemutató, azonos nemű táncest, alkotói műhely, kvíz és társasjátékok, sport program és buli is. A Történeti Hónapot Makk Károly, az Egymásra nézve című leszbikus témájú film rendezője nyitotta meg. A programok listája elérhető itt.