Hadas Miklós

szociológus

Hadas Miklós nem is jöhetett volna messzebbről a szociológia világába. Kezdésnek a szegedi Juhász Gyula tanárképző főiskolán végzett, majd azt követően a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában Jazz Tanszakon folytatta tanulmányait. Ezután iratkozott be az ELTE BTK szociológia szakára, ahol 6 évvel később doktorált, majd Párizsban az École des Hautes Études en Sciences Sociales egyetemén végzett DEA (Diplome d’études approfondies) fokozaton. Ezután az MTA kandidátusi fokozatát nyerte el 1994-ben. Habilitációját a Corvinus egyetemen szerezte 2004-ben.

Már a nyolcvanas évek közepétől egyetemen tanít különböző fokozatokban. Főleg a Corvinus egyetemen végezte tevékenységeit, ám Európa több országába is hívták tanítani vendégoktatónak. Egyik alapítója a Replika c. folyóiratnak és emellett számos tudományos szervezet, így a Nemzetközi és az Európai Szociológiai Társaság, a Magyar Szociológiai Társaság, a Hajnal István Kör és az Asian Pacific Sociological Association alapító tagja. 2004-ben a Modern férfi születése c. könyvéért kitüntetést kapott, és 2006-ban pedig átveszi a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje díjat.

Főbb tudományterületei a társadalmi nemmel foglalkozó kutatások, emellett kultúraszociológiát, kultúraelméletet és sportszociológiát is oktat. Kutatásai is főként a férfi társadalmi szerepeire, a férfiasság és az ahhoz kapcsolódó fogalmak és mechanizmusok feltárására irányul.

Előadásait több témában a Corvinus Egyetemen lehet meghallgatni, jelenleg az intézmény tanára.